Justiţia din Romania, evaluată de Comisia Europeană
16 Noiembrie 2025
23556
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut ieri, 16 noiembrie 2010, o intrevedere la Bruxelles, cu Secretarul General al Comisiei Europene, Catherine Day, asistată de Michel Servoz, director al departamentului de coordonare a politicilor europene din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene.
Cei doi oficiali au discutat despre misiunea de evaluare a Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care a inceput la Bucureşti, precum şi despre perspectivele agendei in domeniul Justiţiei in 2011.
„Ceea ce ne-am propus după raportul din vară a fost realizat. Parlamentul a adoptat Legea ANI şi legea Micii Reforme. Ministerul Justiţiei a finalizat Strategia de dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public in 2010 – 2014, incorporand şi propuneri venite din sistemul judiciar. Legile de punere in aplicare a Codului Civil şi a Codului Penal au fost de asemenea finalizate de minister şi trimise Parlamentului. Suntem intr-un stadiu avansat de discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar pentru finalizarea proiectului de lege privind răspunderea magistraţilor. Etapa următoare este la fel de importantă, şi anume implementarea codurilor. Responsabilitatea implementării acestora aparţine atat executivului, cat şi puterii judecătoreşti. Avem nevoie de o finanţare corespunzatoare a Strategiei Justiţiei, dar şi de utilizarea cu eficienţă de către instanţe a fondurilor alocate investiţiilor. Finanţarea Strategiei Justiţiei a fost judicios şi cumpătat gandită de minister. Evaluările noastre sunt apropiate de cele ale Ministerului Finanţelor Publice in cadrul Strategiei Fiscale pe termen mediu. Diferenţele decurg din faptul că noi am redactat Strategia Justiţiei plecand de la convingerea că Justiţia trebuie să fie prioritatea nr.1 a Guvernului pentru 2011 şi 2012. Indiferent cate autostrăzi, şcoli sau spitale construim, cat va creşte PIB-ul sau nivelul de trai, fără Justiţie integrarea noastră in UE nu poate fi considerată incheiată. Sumele necesare pentru finanţarea Strategiei Justiţiei şi a implementării codurilor sunt nesemnificative la scara bugetului. Pe de altă parte, beneficiile care decurg din succesul reformelor in Justiţie ar putea fi cheia rezolvării unor dificultăţi economice. Concret, o Justiţie europeană va atrage investiţii in economie, ceea ce va genera stabilitate economică şi politică, precum şi pace socială. ”, a declarat Cătălin Predoiu.
In continuare, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a afirmat că ”La nivelul CSM trebuie să ne concentrăm in 2011 pe acoperirea posturilor vacante de magistraţi şi grefieri in sistem, imbunătăţirea programului de invăţămant la nivelul INM, şi creşterea independenţei şi exigenţelor la nivelul inspecţiei judiciare. Ministerul Justiţiei va lansa, in 2011, după instalarea membrilor CSM proaspăt aleşi, proiectul de lege privind managerii de instanţă. In paralel, in anul 2011 trebuie să iniţiem modernizarea ”legilor Justiţiei”, legile 303, 304 si 317 din 2004, in acord cu evoluţiile sistemului şi vulnerabilităţile observate in practică in ultimii 7 ani. Politica Ministerului Justiţiei faţă de sistemul judiciar va ramane dialogul şi cooperarea axată pe valorile independenţei magistraţilor, dar şi a responsabilităţii lor faţă de justiţiabili şi societate.”
In contextul discuţiei, oficialul roman a subliniat că programul aderării Romaniei la Schengen nu trebuie afectat de MCV. Pentru problemele din Justiţie, Romania a acceptat MCV. Pentru Schengen, Romania a derulat programe separate de investiţii şi pregătire a resurselor umane, iar evaluările sunt pozitive.
Foto: gov.ro
Marius T.
Vremea
Curs valutar
Horoscop