Știre de doi bani, manipulare cu balena albă

Știre de doi bani, manipulare cu balena albă

Agitaţia iscată săptămâna trecută în jurul misteriosului cetaceu racolat de spionajul rusesc şi dotat cu tehnologie 4K să fileze apele îngheţate ale portului norvegian Tufjord, s-a dovedit a fi o operaţiune de manipulare grosolană. Mamiferul alb ca laptele a stârnit imaginaţia bogată a jurnaliştilor dornici de senzaţional, după ce a fost deposedat de hamurile în care era înfăşurat şi care, cel mai probabil, erau de provenienţă occidentală. Penibilul situaţiei a fost alimentat de imaginile subtitrate aiuritor, în care un marinar norvegian flutura în faţa camerelor de filmat, acareturi atribuite marinei militare ruseşti. " Hamul pare special fabricat cu închizătoare inscripţionate Equipment ST PETERSBURG ", titrează cu litere îngroşate, realizatorii documentarului cu pricina. Conform reporterilor, hamul balenei spion, trimisă în misiune specială de trupele Speţnaz şi pregătit pentru montarea unor camere de filmat GoPro, era inscripţionat în limba engleză. Pentru a umfla şi mai tare gogoaşa, la montaj, realizatorii filmuleţului au adăugat nişte rapoarte CIA care descriau eforturile spionajului sovietic, pentru a învăţa delfinii să ucidă scafandrii sau să pună mine pe navele inamice. Delfini, nu balene beluga !
După cum se poate observa în imagini, spionul vesel şi prietenos, a uitat imediat de instructajul primit, s-a lăsat deposedat de echipamente, dându-le târcoale recunoscător vikingilor locali care l-au mângâiat, răsfăţat şi hrănit direct din barcă. Dovadă că, spionul imaculat se simţea grozav în prezenţa inamicului. Probabil că, balena fusese pierdută de vreun institut de cercetare marină şi nu avea nicio legătură cu "submarinele vii" ale armatei roşii din prezent sau din epoca războiului rece.

Alertă în Marea Neagră

Moştenirea sovietică în domeniul pregătirii şi dresării militare a animalelor a ieşit la iveală recent, dar nu de unde ne-am aştepta, adică de la "razvedka" Armatei Roşii, ci din erorile comise de marina militară ucraineană, cu circa doi ani înainte de invazia rusească din Crimea.
La începutul anului 2012, agenţiile de presă ucrainene, moldovene şi ruseşti anunţau pierderea unor delfini echipaţi cu arme individuale în Marea Neagră. În cursul aplicaţiilor militare, anuale, desfăşurate în portul militar Sevastopol, armata ucrainenă pierduse trei mamifere cărora le ataşase arme de foc pe cap. Alerta a fost prima dovadă că Ucraina reluase programul de dresaj al delfinilor (Tursiops Truncates), în scopuri militare, pentru atacuri submarine şi misiuni de diversiune.

"Submarinele vii" în epoca sovietică

Amănunte despre programele speciale ale marinei militare sovietice care implicau "submarinele vii", adică delfinii, apar în volumul "Servesc Patria !", publicat de subsemnatul la editura Junimea, în anul 2014. Vă prezint în continuare un fragment edificator din acest volum, bazat pe mărturiile celor care au lucrat în bazele militare din portul Sevastopol.
Bucureşti, iunie 2012. Terasa restaurantului cu specific ucrainean Tchaikovski, pe o stradă în mijlocul Bucureştiului. O bere pe căldura asta e binevenită. Lângă masa noastră, un domn în jur de 45 de ani ne întinde o farfurie cu ineluşe zdrenţuite şi uscate. “E calamar uscat. Încercaţi vă rog, merge cu bere", ne îmbie omul. Intrăm în vorbă cu Romeo şi aflăm că importă "uscăturile" din Germania. Peşti, caracatiţe şi alte fructe de mare tradiţionale ruseşti. Romeo este basarabean şi a venit pe meleagurile noastre prin 1990, imediat după ce a terminat stagiul militar. A fost motorist pe nave dragor, la baza militară din Sevastopol, “aceea cu porţi uriaşe cu inele". Deşi Romeo a stat mai mult în sala motoarelor, îşi aminteşte cu drag de intrarea blindată a bazei marine unde era adăpostită Flota Mării Negre. Și în faţa porţilor... delfinii ucigaşi. “Cum ucigaşi ?", întrebăm miraţi. Doar sunt animale inteligente şi drăguţe. Cel puţin aşa am văzut la televizor. Romeo ne povesteşte despre savanţii sovietici şi despre experimentele acestora pe delfini în baza militară. “Am fost desemnaţi de multe ori să-i ajutăm pe savanţi la bazinele cu delfini", spune Romeo. Cercetătorii le puneau delfinilor câte o zgardă cu explozibili. Armata sovietică deţinea, pe lângă bazele militare propriu-zise şi câteva centre speciale de cercetare ştiinţifică ale GRU şi Speţnaz (serviciile secrete, respective trupele speciale ale armatei ruse), cei care erau însărcinaţi cu misiuni de "razvedka", un soi de spionaj militar amestecat cu cercetare. Iată ce scria faimosul dezertor GRU Viktor Suvorov despre cercetările pe delfinii ucigaşi din Marea Neagră, în cartea sa Speţnaz Istoria secretă a Forţelor Speciale Sovietice:
“În afara submarinelor cu sau fără echipaj, trupele Speţnaz au acordat o atenţie enormă în ultimile decenii “submarinelor vii “ - delfinii. Uniunea Sovietică deţine un centru enorm de cercetare ştiinţifică în Marea Neagră pentru studierea comportamentului delfinilor. Mare parte din activitatea centrului este înfăşurată în vălul impenetrabil al secretelor oficiale". Suvorov susţine că o atenţie deosebită s-ar fi acordat acţiunilor teroriste în care “submarinele vii “ puteau fi folosite.

Eduard Ovidiu Ohanesian