Spovedania unei escroace din penitenciarul Arad (II)

Spovedania unei escroace din penitenciarul Arad (II)

Cupidonul SRI şi şefa cu termen redus la vama Halmeu. O poveste de amor cu spionaj, filaj, interceptări şi şantaj cu finalizare în poziţia în unghi de 30 de grade.
Continuăm să vă prezentăm mărturiile deţinutei Iulia Mădălina Prodan (fostă Ionescu), poate cea mai cunoscută escroacă din judeţul Satu Mare, condamnată şi încarcerată în Penitenciarul Arad pentru nenumărate înfracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune.

Am vizitat-o pe Mădălina Prodan la locul de detenţie, în Decembrie 2018, cu puţin înainte de sărbători, după ce ne-a promis că va pune la dispoziţia opiniei publice, documente doveditoare despre traficul cu diplome si masterate false fabricate la fostul sau loc de muncă, Universitatea Hyperion, si despre cei care beneficiaseră de aceste falsuri. Importanţi politicieni, poliţisti şi oameni de afaceri. Lovit de o bruscă hărnicie, tablagiul de la intrarea penitenciarului mi-a scormonit portofelul, nu care cumva să ascund vreun aparat de înregistrat sau de filmat microscopic. Degetele sale brutale imi violau portofelul tocit, buzunar cu buzunar. N-a găsit nimic. Am aşteptat-o pe Mădălina, într-o sală mică, în curtea interioară, împreună cu alte 4 familii, proţăpit pe un scaun bine fixat cu şuruburi în podea.

Mădălina a povestit verzi şi uscate despre partenerii săi de infracţiuni şi a descris cu lux de amănunte grupul de crimă organizată care luase în stăpânire judeţul Satu Mare, în concubinaj cu instituţiile statului ( DNA, Poliţie, Justiţie, Finanţe) , dirijate în parte de la Oradea. La plecare, afacerista mi-a dat mai multe pagini scrise de mână în celulă.

În cele ce urmează vă prezentăm aceste pagini care fac lumină în cazul unor personaje şi dosare despre care presa centrală a scris verzi şi uscate. De exemplu, afacerea "Usturoiul" a fost muşamalizată după ce au fost pedepsiţi doi ţapi ispăşitori din eşalonul doi sau trei, iar dosarul "Textila" s-a pierdut în sertarele anchetatorilor, unde îşi aşteaptă prescrierea. Povestea Mădălinei are ca ingrediente şantajul, filajul şi interceptarea, contrabanda transfrontalieră şi legăturile intime dintre o şefă de vamă şi un şef de serviciu din SRI Satu Mare, fals şi uz de fals, etc.

Personajele principale

C... - om de afaceri din Certeze şi fost politician de vază al judeţului. Conform declaraţiilor Mădălinei Prodan, C... şi-a falsificat documentele pentru a obţine o diplomă de studii superioare falsă la Universitatea Hyperion. Actele false i-au folosit în cariera de politician, după 1990 şi în afaceri pentru obţinerea de fonduri europene. C... a protejat-o pe Mădălina o vreme, după ce aceasta a fost trimisă în judecată şi a ascuns-o câteva săptămâni într-o cunoscută pensiune din Oaş.

Felician Boloş - partener de afaceri cu C..., fost poliţist. Boloş a participat cu C... la preluarea şi devalizarea unor cunoscute fabrici de textile din Satu Mare. Ulterior, folosindu-se de relaţiile şi influenţa lui C... în judeţ, cei doi ar fi făcut trafic ilegal cu produse textile peste graniţă. Infracţiunile de contrabandă şi evaziunea fiscală stau la baza dosarului "Textila", uitat în sertarele procurorilor DNA Oradea de mai multă vreme. Boloş a fost pion important şi în dosarele de înşelăciune în care Mădălina Prodan a fost condamnată cu executare.

Dragoş Ioan Marin - om de afaceri, complice al Mădălinei Prodan, condamnat cu suspendare în dosarele de trafic de influenţă şi înşelăciune.

Dragoş Vasile - colonel (r), fost şef al Secţiei de monitorizare şi combatere a criminalităţii economico-financiare SRI Satu Mare. Acesta a fost trecut în rezervă în urma unei serii de dezvăluiri de presă despre ilegalităţile pe care le gestiona, apoi, în cursul lunii mai 2018, a fost angajat de primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskeny, în funcţia de consilier la cabinetul său. În 2016, Dragoş a fost acuzat că ar fi perceput taxe de protecţie de la anumiţi oameni de afaceri din judeţul Satu Mare, prevalându-se de informaţiile pe care le deţinea cu privire la aceştia. Tot în anul 2016, colonelul Dragoş a devenit subiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul Militar Teritorial Cluj. Conform presei locale şi centrale, colonelul Dragoş Vasile ar fi ascuns informaţii importante privind fapte de corupţie comise de anumiţi procurori, judecători, avocaţi, poliţişti şi finanţişti din Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu - fosta şefă a vămii Halmeu, amanta colonelului Dragoş Vasile, a fost protagonista unui uriaş scandal de corupţie în dosarul “Șpagă la Regina Vămilor". Cu această ocazie, au ieşit la iveală finanţările ilegale ale PDL pentru campaniile electorale şi "dezmăţul" de pe graniţele ţării, girat de puterea politică de la acea vreme. Nicoleta Dobrescu a fost condamnată definitiv la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a cumpărat funcţia de şefă a Vămii Halmeu, plătind 130.000 de euro, bani strânşi de la cămătari şi traficanţii de ţigări. De abia când i s-au mai solicitat alte sute de mii de euro pentru a fi repusă în funcţie, aceasta a denunţat cazul. Dobrescu a fost condamnată şi în dosarul “Usturoiul", la 4 ani închisoare, pentru infracţiuni ca folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte şi incomplete. Ea trebuia să execute, la Penitenciarul Arad, o pedeapsă totală de 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Exporturile fictive de usturoi chinezesc din spaţiul UE spre Ucraina, prin Vama Halmeu, au fost depistate la un control de rutină al Oficiului European Antifraudă (OLAF). Împinşi de la spate din afara ţării, procurorii DNA (serviciul teritorial Oradea) au stabilit că usturoiul nu apărea în registrele de export, neavând documente de însoţire, iar declaraţiile erau confirmate informatic. Confirmarea ieşirii mărfii din spaţiul european se făcea de lucrătorii vamali din subordinea Nicoletei Dobrescu. Procurorii DNA au stabilit că s-au efectuat în fals 54 astfel de confirmări, fără ca marfa să ajungă în Ucraina. Numai din aceste operaţiuni, bugetul comunitar a fost prejudiciat cu suma de 5.169.747 lei (taxe vamale şi taxe speciale).

Surse din cadrul serviciilor secrete ne-au informat că Mădălina Prodan şi Nicoleta Dobrescu s-au întâlnit în Austria, unde aceasta din urmă a povestit cu lux de amănunte modul în care a fost folosită de politicieni şi contrabandişti. A vorbit şi despre intimităţile colonelului SRI Dragoş Vasile, mai ales despre (unghiul de 30 de grade", dar şi despre sumele plătite către acesta la fiecare camion cu ţigări de contrabandă intrat în ţară prin vama Halmeu. Mădălina ar fi înregistrat totul.

Transcrierea spovedaniei

"Dragoş Vasile

Culegea informaţii pentru a le folosi în mod personal şi în interesul lui. Oare a făcut cineva o anchetă la ANI ? Sau nu cade în competenţa acesteia ? Un lucru ştiu sigur din ce am trăit şi văzut eu.

C... mi-a spus că mă poate ajuta în privinţa lui Boloş dacă sunt de acord să mă întâlnesc şi să-i povestesc cu lux de amănunte situaţia apropiatului SRI sau cu o funcţie mare, cea mai puternică, nu a spus numele, numai că pe linie de partid poate să-mi facă "lobi". Atât mi-a spus că dacă sunt de acord să mă duc în Certeze la C... şi acesta îl va suna pe omul loial, care vine foarte repede, deoarece vine din când în când în Certeze. Tot acesta mi-a mărturisit că nu se mişcă nicio frunză (se referea la instituţiile statului) fără ordinul, comanda sa.

Sincer m-am speriat şi nu am mai vrut să dau şi de alte probleme, spunându-i că, dacă mă voi hotărâ am să-l contactez, pentru că totul avea un preţ : documentele compromiţătoare pentru el era asigurată (?) deci un mic şantaj. Deoarece au văzut că pot trece prin cele mai grele momente (ameninţată familia şi obligată faptic să plec din ţară) probabil au crezut că în puşcărie îmi închid gura de tot.

De fapt Boloş cu C... au multe dosare pe rol şi probabil ca să scape de Boloş, vroia să-mi întindă o cursă tot prin şantaj, astfel să fiu de acord să mă întâlnesc cu cel de la SRI şi cu ajutorul meu şi eu şi C... să scăpăm de el.

Uimitor este faptul cum se leagă toate şi anume : Dragoş Ioan Marin aflând de la mine de problemele cu Boloş şi că acesta vrea să obţină acte compromiţătoare, îmi spune că mă poate ajuta prin intermediul prietenilor lui de la SRI să-i fac lui Boloş un flagrant când acesta mă şantajează cu actele lui C... .

Oare să fie Dragoş Ioan prieten la cataramă cu Șugar şi acesta cu Dragoş Vasile ?

Poate aş fi acceptat dacă nu se punea problema cum au pus-o ei. Organizam interceptarea dar cu condiţia să prezint şi actele în original ale lui C... şi acestea să rămână la ei pentru a le da curs unor verificări."


Capetele caracatiţei

"Aici e important.

Dacă eram de acord se făcea interceptarea, Boloş era şantajat de ei, C... avea actele şi eu tot dosar aveam din partea lui Boloş, că era mai răzbunător. Aşa cred că am deranjat pentru prima oară pe cine nu trebuie. Și aşa s-a întâmplat cu dosarul de la DIICOT. Aceeaşi regie, te ajutăm, dar de fapt caracatiţa câte capete are ?


Dragoş Vasile

C... Gh.

Șugar

Dragoş Ioan Marin

şi caracatiţa are şi tentacule

Finanţe

Instanţe

DIICOT

DNA


Deci C... a încercat prin toate mijloacele să obţină acele acte. Dacă nu a mers cu lucruri mari (percheziţii), a încercat prin omul loial Dragoş Vasile, pregătindu-mi o capcană. Deci aşa vroia C... să ajungă la acte cu ajutorul SRI-ului.

De ce sunt aşa importante actele pentru C... ?

- foloseşte diploma până în prezent pentru cooptare fonduri UE (curs management)

- încasare bani publici ANI mulţi la număr pe studii false, fals şi uz de fals, mărturie mincinoasă, etc

- probabil excludere din partid ?"

"Dragoş Vasile - Cupidon

Acest personaj pestriţ avea legături strânse şi mai mult de atât cu tot personalul din vama Halmeu. O victimă în acest sens este şi a fost fosta şefă a vămii din Halmeu Dobrescu Nicoleta. Aceasta a ascultat şi executat ordinele şi interesele meschine ale acestuia. Acesta a simulat o poveste de dragoste între ei pentru a-şi atinge scopul, de a mai vâna un trofee, adică Dobrescu Nicoleta, care o perioadă de timp a fost în pat cu duşmanul (Dragoş Vasile). În timp ce Dobrescu credea în această aventură dintre ei, ce s-a dovedit a fi parşivă şi distrugătoare, Dragoş pecetluia drumul acesteia spre puşcărie. Întâlnirile dintre aceştia erau în permanenţă monitorizate (cu excepţia celor care aveau un final cu unghi de 30 de grade) şi totodată, Dobrescu fără să-şi imagineze vreodată, era monitoriztă în permanenţă de ofiţeri acoperiţi sub comanda lui Dragoş. În acest fel el ştia toate ilegalităţile săvârşite de ea. Aceasta era liniştită deoarece avea, credea ea, sprijinul sereiului (Dragoş)."

Șefă de vamă cu termen redus

"La sfatul şi recomandarea lui Dragoş, Dobrescu a fost sfătuită să facă autodenunţ în privinţa cumpărării funcţiei de şef de vamă. Aceasta s-a conformat şi, ca urmare, autodenunţul înlătură caracterul penal al faptei. Dar nu s-a petrecut aşa, deoarece Dragoş avea toate informaţiile ce-l interesau de la ea şi nu mai prezenta interes pentru el deoarece aceasta a fost trasă în capcană şi numită şefă numai pe perioada de 6 luni, iar după acea perioadă nu mai era şefă. Lovitura dată de Dragoş pentru eliminarea lui Dobrescu a fost următoarea : să nu fie condamnată pentru că nu putea (autodenunţ), dar procurorul Iancu i-a deschis dosar pentru promisiunea de a mai plăti încă o dată funcţia după expirarea celor 6 luni. Deci, sereiul i-a dat comanda, pentru că Dobrescu incomoda i s-a conceput dosarul DNA, chiar de cel pe care ea l-a crezut apropiat. De remarcat este faptul că între cei doi existau şi relaţii de afaceri. Tirurile de Țigări erau monitorizate de SRI, iar acesta beneficia (adică Dragoş) împreună cu Dobrescu, de foloasele materiale de pe urma lor şi a mai multor dosare care sunt în aşteptare la DNA Oradea, cum ar fi dosarul Textila, anchetat de comisarul Solducan, un megadosar după dosarul Usturoiul. Se pare că acest dosar ar fi ţinut în sertar la ordinul lui Dragoş din 2015, deoarece Dragoş are implicaţii mari şi în acest fel demonstrează numitei Dobrescu că relaţia de dragoste dintre ei este una bazată pe dragoste sinceră. Tot Dragoş, să scape de ea, a ajutatt-o să se pensioneze medical pe boli mentale şi tot el a sfătuit-o ca, în prezent, să-şi prelungească pentru încă un an aşa numita boală psihică, în contextul în care acesta nu mai are niciun control şi putere de influenţă în judeţ. În prezent, pentru a nu bănui Dobrescu că a fost folosită în jocul lui murdar, mai continuă şi exersează poziţia unghiului de 30 de grade.

Eduard Ovidiu Ohanesian