Duminica, 16 Martie 2025

Social

Botiş: Sistemul privat de pensii este unul piramidal

 16 Martie 2025    23614
Sistemul de pensii din Romania este un sistem de tip piramidal atat timp cat sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat, a declarat Ioan Botiş, ministrul Muncii.


Ministrul Muncii a precizat că in aceste condiţii, sistemul de pensii riscă să intre in colaps, pentru că numărul de salariaţi din ultima perioadă este in scădere. El a mai declarat că in cazul in care numărul de salariaţi nu va creşte există trei variante: fie creşterea contribuţiilor, fie un imprumut, fie creşterea varstei de pensionare. "Este un sistem piramidal, cumva. Pentru că in momentul in care nu mai ai contributori nu mai ai de unde să atragi contribuţii şi de unde să plăteşti mai departe. Este acea schemă Ponzi, de care se tot discută", a declarat Ioan Botiş.





Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va rămane, pană la finalul acestui an, la 3%, a mai declarat joi, ministrul Muncii. "Contribuţia este azi de 3%. Ministerul nu are altă propunere de creştere o cotei şi mergem in 2011 pe 3%", a declarat Botiş pentru Mediafax.


Potrivit datelor CSSPP, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au atins 4,33 miliarde de lei la finele anului trecut, in creştere cu 81,7% faţă de decembrie 2009.





Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% in 2016 din veniturile brute ale participanţilor.


Anul trecut, nivelul contribuţiei trebuia să fie de 3%, dar constrangerile bugetare au obligat Executivul să aloce prin legea bugetului de stat sumele aferente unei contribuţii de 2,5%, acelaşi procentaj fiind aplicat şi in 2009.


Botiş consideră că fondurile de pensii ar trebnui să lucreze pe "trei etaje", care să vizeze riscuri reduse, mici şi mari. "Aş vrea să mergem pe acest tip de administrare. Ar fi mai eficient. Beneficiile pot fi consistente. Este o mare provocare pentru administratorii Pilonului II de pensii. In prezent, pană in 70% din aceste fonduri se duc pe obligaţiuni de stat, unde riscul este scăzut", a precizat demnitarul la conferinţa Mediafax Talk about Private Pensions.





Sursa: mediafax.ro

Vremea


Curs valutar

Horoscop

logo