Miercuri, 23 Aprilie 2025

Social

Noi concedieri in companii de stat. Va fi reintrodus venitul lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi

 23 Aprilie 2025    23520
Guvernul va aviza in perioada imediată noi concedieri in sectorul minier, energetic şi de apărare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi, ajutor financiar care va fi sistat dacă beneficiarul refuză alt loc de muncă pe motiv că salariul este prea mic. Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat să nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.


Pentru acest an insă, Guvernul a decis să reintroducă, prin ordonanţă de urgenţă, venitul lunar de completare pentru angajaţii concediaţi, in incercarea de a evita "convulsii sociale" de durată urmare a disponibilizărilor, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Actul normativ justifică reintroducerea venitului lunar de completare prin incercarea de a atenua impactul concedierilor şi a evita riscul "escaladării infracţionalităţii şi a unor convulsii sociale de durată", pe fondul situaţiei precare economico-sociale a comunităţilor locale.





Prin această ordonanţă de urgenţă se va reveni la sistemul anterior, conform căruia venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa faţă de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care a fost efectuată concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similară cu cea valabilă pană anul trecut, inainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime in muncă de pană la 15 ani, 22 luni pentru salariaţii cu o vechime cuprinsă intre 15 şi 25 de ani şi 24 luni pentru o vechime in muncă de peste 25 de ani.





Plata venitului lunar de completare va fi insă sistată dacă persoana concediată refuză un loc de muncă pe motiv că salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau dacă nu participă la programe de reconversie profesională. Refuzul locului de muncă va fi acceptat doar dacă se bazează pe motive de sănătate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiză medicală şi prezentat in maximum 30 zile de la apariţia problemei de sănătate. In nota de fundamentare se arată că ordonanţa urmăreşte diminuarea consecinţelor restructurării din domeniul minier, energetic şi industria de apărare, dar modifică OU 116/2006 care reglementează protecţia socială pentru toate persoanele disponibilizate prin concedieri colective din companiile de stat şi regiile autonome subordonate administraţiei publice locale. Reintroducerea venitului lunar de completare este justificată de altfel, in preambulul ordonanţei, prin necesitatea protecţiei persoanelor concediate urmare a continuării procesului de restructurare şi reorganizare a unor companii de stat şi regii autonome locale prin măsuri imediate de redresare economico-financiară care să conducă la eliminarea pierderilor şi la eficientizarea pe termen lung a activităţii acestora.





"In vederea diminuării consecinţelor restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul minier, energetic şi industria de apărare, persoanele disponiblizate prin concedieri colective in condiţiile acestei ordonanţe beneficiază de venit lunar de completare. Actul normativ are un important impact social de atenuare şi diminuare a consecinţelor restructurării şi reorganizării activităţii din domeniul minier, energetic asupra persoanelor care işi pierd locul de muncă şi care se realizează prin asigurarea in continuare a unor venituri care să permită persoanelor disponibilizate, pană la regăsirea unei utilităţi in viaţa economico-socială, să facă faţă costurilor de subzistenţă şi plată a taxelor, a impozitelor şi a serviciilor urbane", argumentează Guvernul in document. Nota de fundamentare relevă şi că venitul de completare ar urma să fie acordat pentru toţi angajaţii din domeniul minier care urmează să fie concediaţi in intervalul 2011-2018, cu o creştere a cheltuielilor bugetului de şomaj cu 84,6 milioane lei in 2011, cu 102,2 milioane lei in 2012, cu 63,6 milioane lei in 2013, cu 43,5 milioane lei in 2014, cu 30,8 milioane lei in 2015, cu 18,8 milioane lei in 2016, cu 8 milioane lei in 2017 şi cu 6,8 milioane lei in 2018.





Surse oficiale susţin că din sectorul minier ar urma in acest an să fie disponibilizaţi "cateva sute" de salariaţi, posibil peste 500 persoane. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat insă, la sfarşitul anului trecut, că un număr de 4.290 angajaţi dintr-un total de aproape 19.000 salariaţi de la unităţile miniere şi energetice din Oltenia ar urma să fie concediaţi de la 1 martie 2011, conform propunerilor formulate de administraţie. La inceputul lunii februarie, ministrul Economiei declara că a discutat cu delegaţia FMI un program de restructurare a CNH şi s-a convenit ca patru din cele şapte mine să rămană viabile, iar trei să intre in proces de inchidere pană in 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat.


La randul său, şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, afirma că FMI doreşte ca minele viabile să fie separate de cele neproductive, iar pierderile acestora să fie minimizate, ceea ce ar putea presupune inchiderea unor unităţi inainte de 2018, termenul limită acceptat de Comisia Europeană. Lideri sindicali declarau, in 7 februarie, după intalnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că Valea Jiului poate exploda in cateva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor, fiind posibilă o nouă mineriadă in cazul in care Guvernul nu intervine urgent. Ei spuneau atunci că au cerut atat Fondului, cat şi Băncii Mondiale să solicite Guvernului să intervină urgent in aceste sectoare.





Sursa: mediafax.ro

Vremea


Curs valutar

Horoscop

logo