Miercuri, 23 Aprilie 2025

Obiceiuri si Traditii

Ziua Cucului – De ce cântă cucul de Blagoveștenie?

 23 Martie 2025    81
În tradiția populară românească, cucul este considerat o pasăre misterioasă, al cărei cântec vestește schimbările din natură și din viața oamenilor. Se spune că toată iarna cucul ia forma unui uliu, iar de Buna Vestire, când se dezleagă glasul păsărilor, el își recapătă înfățișarea adevărată și începe să cânte. Cucul cântă neîntrerupt până la Sânziene, iar la Sân Petru, conform credinței populare, se îneacă cu orz și se transformă din nou în uliu.

Ziua Cucului în calendarul popular

Buna Vestire este cunoscută în folclor și sub numele de Ziua Cucului, datorită credinței că acesta își începe cântecul în această zi și îl încheie la Sânziene sau Sân Petru. Tradițiile populare spun că oamenii trebuie să întâmpine cântecul cucului cu voie bună, cu stomacul plin și cu bani în buzunar, pentru a avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Dacă, însă, cineva aude cucul pentru prima dată în acest an fiind trist sau flămând, se spune că „l-a spurcat cucul”, iar anul îi va fi plin de greutăți.

Legenda cucului și a Savei

O veche legendă, mai puțin cunoscută, explică de ce cucul cântă între Blagoveștenie și Sânziene. Se spune că, în vremuri de demult, cucul trăia pe pământ alături de perechea sa, Sava, cei doi fiind uniți ca soț și soție. Însă Sava i-a fost necredincioasă cucului, iar acesta, cuprins de mâhnire, a hotărât să o părăsească și să plece în cealaltă lume.

Înainte de a pleca, Sava l-a întrebat când și unde ar putea să-l caute, iar cucul, supărat, i-a spus că îl poate căuta între Blagoveștenie și Sânziene. Îndurerată și plină de regrete, Sava a început să zboare din copac în copac, chemându-și perechea cu strigătul „cucu, cucu”. Însă cucul nu s-a mai întors niciodată. Astfel, în fiecare an, Sava își strigă zadarnic perechea pierdută, încercând să o regăsească.

Cucul – mesager al destinului

În popor, cucul nu este doar o pasăre care vestește primăvara, ci și un adevărat mesager al destinului. Se spune că numărul de cântece ale cucului indică anii pe care îi mai are de trăit cel care îl aude. Dacă pasărea tace după primul strigăt, este semn rău, iar dacă cineva îl aude din spate, se spune că va avea parte de ghinion.

Buna Vestire este, astfel, o sărbătoare încărcată de simbolism, iar cântecul cucului rămâne un element esențial al tradițiilor românești, vestind primăvara, schimbarea și destinul fiecăruia.

Vremea


Curs valutar

Horoscop

logo