ANFP continuă dialogul social in domeniul reformării sistemului funcţiei publice
16 Noiembrie 2025
23402
Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a organizat marţi, 23 noiembrie 2010, o intalnire de lucru cu sindicatele şi structurile asociative. Dezbaterea se inscrie in seria demersurilor iniţiate de Agenţie cu scopul de a modifica Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.
Agenţia s-a bucurat de reprezentarea la nivel inalt a federaţiilor reprezentative ale funcţionarilor publici din Romania: Sed Lex, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Forţa Legii, CNSRL – FRĂŢIA, Publisind, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, precum şi de prezenţa reprezentanţior Asociaţiei Secretarilor de Oraşe din Romania, Federaţiei Asociaţiilor Secretarilor Judeţelor, Municipiilor, Oraşelor şi Comunelor din Romania, Asociaţiei Municipiilor din Romania, Federaţiei Secretarilor Unităţilor Administrativ Teritoriale din Romania.
Intalnirea a avut loc in contextul in care Proiectul de modificare a Legii nr.188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici se află in procedura de transparenţă decizională. Printre modificările importante propuse a fi aduse Legii, enumerăm:
- definirea clară a sintagmei prerogativă de putere publică;
- modificarea condiţiilor de ocupare a funcţiei publice, avandu-se in vedere depolitizarea funcţiei publice;
- desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental şi trecerea persoanelor care ocupă aceste funcţii in corpul de rezervă al inalţilor funcţionari publici;
- descentralizarea organizării concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice;
- abrogarea promovării in clasă şi a promovării rapide;
- stabilirea condiţiilor minime necesare de ocupare a funcţiilor publice de conducere;
- stabilirea obligaţiei de transformare a posturilor vacante de nivel superior in funcţii publice de nivel asistent sau debutant.
In cadrul intalnirii, s-a dezbătut punctual textul proiectului de modificare, articolele ce au generat discuţii referindu-se la suspendarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici in condiţiile declanşării grevei (art. 95, alin 2), precum şi apartenenţa funcţionarilor publici la structurile de conducere ale partidelor sau formaţiunilor politice (art. 44, alin 1). Propunerile partenerilor sociali au fost analizate şi discutate, in funcţie de oportunitate, urmand a fi incluse in textul de lege.
„Apreciez in mod deosebit participarea partenerilor de dialog social la dezbaterea proiectului de lege, acest fapt demonstrand interesul sporit acordat modificării Statutului funcţionarilor publici. Avem acelaşi scop, intărirea funcţiei publice şi protejarea funcţionarilor publici, de aceea contăm pe aportul partenerilor sociali la crearea şi imbunătăţirea cadrului legal specific funcţiei publice şi funcţionarilor publici”, a menţionat domnul Andras SZAKAL, preşedintele ANFP.
M.T.
Vremea
Curs valutar
Horoscop