Guvernul alocă fonduri substanțiale pentru dezvoltarea rurală și sprijinirea fermierilor. Condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească
Guvernul României a aprobat joi o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fonduri semnificative din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Această decizie vine în sprijinul fermierilor români, care vor primi subvenții substanțiale pe hectar, cu condiția respectării unor reguli stricte.
Bani de la stat pentru fermieri
Executivul a alocat 1 miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a menține sprijinul unitar de 100 euro pe hectar, respectiv pe unitatea de valoare standard (UVM) pentru sectoarele suin și avicol. Această măsură vizează să sprijine aproximativ 157.000 de fermieri afectați de consecințele economice generate de conflictul din Ucraina și de protestele din februarie 2024.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat reglementări pentru acordarea de subvenții sectoarelor grav afectate, în special pentru creșterea suinelor și păsărilor, precum și sectorului vegetal primar. Subvențiile sunt de 100 euro/ha sau pe unitatea de valoare standard.
Majorare uriașă a bugetului
Având în vedere numărul mare de cereri de sprijin financiar depuse, Guvernul a decis majorarea fondurilor alocate cu 454 milioane de lei pentru a acoperi toate solicitările. MADR coordonează, de asemenea, alocarea fondurilor europene din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2020 și 2021-2027.
Pentru implementarea eficientă a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și a Programului Sectorial (PS) 2023-2027, finanțate din FEADR, bugetul MADR a fost suplimentat. Suma de 546 milioane de lei va reprezenta contribuția de cofinanțare din bugetul național pentru fondul extern FEADR și va fi plătită până la sfârșitul trimestrului al doilea al anului 2024. Această sumă este destinată încheierii contractelor de finanțare și efectuării plăților către beneficiarii măsurilor de investiții gestionate de AFIR și APIA.
Prin aceste măsuri, Guvernul își propune să asigure un sprijin real și consistent pentru fermierii români, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a zonelor rurale din România.