Cazul Ion Şerban ? Atentat comis de ?Carlos Şacalul? la Geneva
22 August 2025
23885
Vara anului 1997, Berna – Elveţia. Viitorul Procuror General al Romaniei Mircea Criste primeşte un telefon de la Carla del Ponte, la vremea aceea Procuror General al Elveţiei. Cristea este invitat la restaurantul unui hotel de lux din centrul oraşului pentru a sărbători alături de partenerii elveţieni finalizarea unui dosar extrem de important. Dosarul atentatelor marca “Şacalul”. Carlos Şacalul, cel mai faimos terorist al Războiului Rece. Printre faptele cuprinse in dosarele acestuia, figura un atentat comis de oamenii lui Carlos in 1982, la comanda lui Nicolae Ceauşescu şi a Securităţii, impotriva unui defector roman. Medic sub acoperire Şerban Ioan, a rămas in Elveţia in 1981, căsătorindu-se cu o frumoasă creolă. Deşi explozia maşinii, aranjată de terorişti, nu a făcut decat să-i rănească pe cei doi soţi, Securitatea işi atinsese scopul. Le dădea tuturor oponenţilor regimului din afara ţării un avertisment. Mai mult decat atat, oamenii lui Pleşiţă au avut grijă să-şi mediatizeze avertismentele in presa străină.
Imediat după ce a vorbit la telefon cu omologul său elveţian Carla del Ponte, procurorul Mircea Criste pleacă spre hotelul cu pricina impreună cu cel care-i asigura protecţia. Colaborarea cu autorităţile elveţiene fusese deosebit de fructuoasă, mai ales după 1996, cand serviciile secrete romaneşti puseseră la dispoziţia Carlei del Ponte documente declasificate despre activitatea venezueleanului Ilich Ramirez Sanchez, mai cunoscut sub porecla “Carlos Şacalul”, o legendă vie a Războiului Rece. Procuroarea era deosebit de mulţumită, pentru că datorită acestor informaţii putea rezolva in sfarşit misterul unui atentat comis de Carlos pe teritoriul elveţian cu mai bine de 15 ani in urmă. In orele dupăamiezei, langă coloanele care vegheau intrarea in hotel, Criste a avut o surpriză de “infract”. A dat nas in nas cu un romanaş care vorbea cu voce tare la telefonul mobil . Nimeni altul decat cel mai căutat infractor roman la acea oră, George Constantin Păunescu. Devalizatorul Bancorex, despre care se zvonea că este plecat la tratament in SUA sau Marea Britanie, huzurea liniştit la un hotel de lux din Berna. Carla del Ponte nu-l chemase degeaba pe Mircea Criste la masă. Ii făcuse doar o demonstraţie de forţă, punandu-l in faţa faptului implinit. Va anunţa sau nu procurorul prezenţa infractorului dat in urmărire internaţională la Berna ? Nu ştim ce s-a intamplat mai departe, cert este că Păunescu nu a fost căutat cu adevărat niciodată.
Procurorii elveţieni şi Securitatea
Cooperarea autorităţilor romane cu vestita Carla del Ponte a pornit imediat după deschiderea externă oferită de regimul Emil Constantinescu, dar şi după deschiderea arhivelor STASI. Sesizaţi din oficiu asupra unui atentat comis impotriva medicului Ion Ştefan şi a soţiei acestuia la inceputul anului 1982, magistraţii elveţieni au ajuns la concluzia că faptele au fost comise de banda teroristului Carlos impreună cu Securitatea romană. Din păcate, pana in anul 1989 atentatele comise de banda legendarului Carlos au rămas cu autor necunoscut. Autorităţile judiciare din Germania, Franţa şi Elveţia, intrand in posesia unor informaţii de abia după verificarea arhivelor STASI. Deşi există dovezi documentate că Securitatea romană il urmărea pe Carlos incă din 1976, autorităţile damboviţene nu au scos dosarele la lumină decat in ultima clipă. Adică, după arestarea teroristului Carlos de către agenţii francezi, in Sudan in 1994. Perspectiva de a fi declarat stat terorist (pentru colaborarea şi sprijinul oferit venezueleanului Ramirez Sanchez) a impins in cele din urmă Romania să deschidă arhivele strict secrete ale Securităţii. Aşa a inceput colaborarea cu autorităţile judiciare din Germania, Franţa şi Elveţia pentru identificarea imprejurările comiterii acestor atentate şi a persoanele implicate. Ulterior, pe baza probelor doveditoare din Dosarul nr. 187/P/1997, s-a stabilit că unele atentate au fost comise de către banda teroristă condusă de Ramirez Sanchez zis ,, Carlos Şacalul " , bandă autointitulată ,,Organizaţia Revoluţionarilor Internaţionali" sau ,, Organizatia Luptei Armate Arabe", la comanda şi cu sprijinul nemijlocit al şefului Centrului de Informaţii Externe, generalul Nicolae Pleşiţă.
Carlos atacă la Geneva sub comanda Securităţii
La vremea aceea, regimul Constantinescu a declasificat dosarele Carlos din arhivele Serviciului de Informaţii Externe (SIE), oferind oficialilor elveţieni ( şi nu numai lor) toate datele necesare rezolvării unor cazuri importante. Au fost scoase la iveală implicarea Securităţii in atacurile cu bombă de la postul de radio Europa Liberă, unele atacuri impotriva dizidenţilor romani din străinătate, dar şi tentativele de omor comise de oamenii Şacalului impotriva unor ofiţeri de Securitate defectori. Nume, date, locuri şi au fost identificate pană şi tipul explozibililor sau seriile armelor folosite in atacuri.
Elveţienii erau interesaţi mai ales de cazul Ion Şerban, nerezolvat de circa 15 ani din lipsă de dovezi. Ce se intamplase de fapt ? După fuga fostului şef al Direcţiei de Informaţii Externe Ion Mihai Pacepa, confruntată cu un val de defectori, noua conducere a Securităţii hotărase să dea o lecţie trădătorilor din afară, eliminand atit dizidenţii cat şi proprii defectori rămaşi prin străinătate. Cine era cel mai potrivit pentru o astfel de misiune ? Prietenul regimului comunist roman, Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Şacalul.
Medicul sub acoperire Ion Şerban ( născut la data de 01.09. 1933 ), căpitan in cadrul Direcţiei de Informaţii Externe – UM 0503, a hotărat să rămană in Elveţia la data de 16 februarie 1981, pentru că se indrăgostise de o frumoasă franţuzoaică creolă a cărui tată avea o clinică particulară. Şerban a fost condamnat in contumacie la moarte şi la confiscarea totală a averii prin sentinţa 50/25.05. 1981 (Tribunalul Militar Teritorial, Dosar 238/1981). Noul şef al CIE, generalul Nicolae Plesiţă a fost insărcinat să-l vaneze şi să-l execute pe “medicul trădător”. Conform documentelor, in data de data 23.01.1982 Şerban Ion, azilant in Elveţia, a mers cu soţia sa la Geneva şi a parcat maşina Iangă Hotelul Beau - Risage. Cei doi au plecat la cumpărături. Echipa lui Carlos Şacalul, aflată pe urmele lui Şerban, a plasat o bombă la roata din faţă stanga pe interior. După aproximativ 2 ore (in jurul orelor 17,00), cei doi soţi s-au urcat in maşină şi după ce s-au pus in mişcare, o puternică explozie in podea i-a rănit grav. Anchetatorii spun că cei doi soţi au fost foarte norocoşi, la vremea aceea, automobilele fiind construite in mare parte din elemente metalice solide care au disipat forţa exploziei. Medicul sub acoperire Ion Şerban a rămas totuşi cu o infirmitate la picior.
Sănătate multă familiei Şerban !
Urmare acestui atentat, autorităţile judiciare elveţiene, au deschis o anchetă, dar in lipsa probelor, pană in anii ’90 nu au putut inchide dosarul. Ion Şerban nu fusese ales intamplător. Ingrijorată de rata mare a trădării, mai ales de la unitatea UM 0503, conducerea Securităţii s-a ingrijit să mediatizeze evenimentul pe larg in presa elveţiană, pentru a da un avertisment mortal tuturor defectorilor. Astfel, exact la o lună după atentatul din Geneva, pe data de 23 februarie 1982, cotidianul elveţian La Suisse publica pe prima pagină o scrisoare din Liban prin care asasinii misterioşi cereau “scuze” familiei Şerban pentru eroarea comisă, ba chiar mai mult, se ofereau să plătească pentru prejudiciile morale şi materiale produse. Scrisoarea se incheia cinic : “ Ii dorim familiei Şerban multă sănătate “.
Procurorii militari romani au primit dosarul “Şerban” in cursul anului1996. Au fost audiaţi toţi cei implicaţi şi s-au reconstituit faptele. Soţii Şerban, generalul Nicolae Pleşiţă sau fostul şef al Departamentului Securităţii Statului Tudor Postelnicu . Acesta din urmă le-a indicat anchetatorilor unde erau primiţi, antrenaţi şi găzduiti oamenii teroristului Carlos. O clădire vis a vis de actualul sediu central SIE, unde era şi un poligon de antrenament al Securităţii, pe Şoseaua Bucureşti - Ploieşti, inainte de intrarea pe podul Băneasa, pe partea stingă. Pleşiţă a refuzat să ofere orice detalii, scandalizat de deschiderea arhivelor secrete romaneşti in faţa străinilor, dar a dezvăluit intr-un interviu de presă că „«Şacalul» (Carlos) a fost agentul nostru, nu noi agenţii lui”. Cat despre Ion Şerban, fostul ofiţer sub acoperire şi-a schimbat de două ori declaraţia, evitand să spună dacă mai lucrează sau nu pentru serviciile secrete.
Sentinţa lui Pleşiţă
Ion Şerban, ofiţer al Centrului de Informaţii Externe lucrase in calitate de curier de documente secrete sub acoperirea de medic. S-a stabilit din 16 februarie 1981 in Elveţia. Şerban a fost declarat dezertor prin ordinul nr. II/09527 din 20 februarie 1981, semnat de gl.-lt. Nicolae Pleşiţă, şef al CIE şi adjunct al ministrului de Interne. Imediat, Direcţia de Cercetări Penale a Securităţii a intocmit dosarul nr. 65792 (27 de file), prin care il acuza de "trădare prin transmiterea de secrete" şi "refuzul de a se inapoia in ţară". Acţiunea penală a fost pusă pe rol, fostul ofiţer CIE fiind judecat in contumacie, cu uşile inchise, la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti. Prin minuta sentinţei nr. 50, Şerban a fost condamnat la moarte şi confiscarea totală a averii.
Pe 23 ianuarie 1982, in timp ce Ion Şerban se afla in maşină impreună cu soţia sa, automobilul a sărit in aer. El a fost rănit la picior şi a rămas cu o infirmitate. In presa centrală s-a vorbit despre raportul din 6 februarie 1982 al ofiţerului CIE cu nume de cod "Bircan", insărcinat cu măsurile operative impotriva scriitorului Ion Caraion ( exilat la vremea aceea in Elveţia), care descrie atentatul impotriva lui Ion Şerban.
Conform informaţiilor de presă, romanii care au condus acţiunile criminale impotriva lui Ion Şerban sunt col. Marcel Roman, fost şef al UM 0503 – unitate din cadrul Serviciului Special de Protejare a Secretelor de Stat, omul care a sesizat Ministerul de Interne; generalul Nicolae Pleşiţă, care a ordonat acţiunea penală; colonelul de Justiţie M. Ştefănescu, cel care a trimis dosarul la TMTB spre judecare cu uşile inchise şi in procedură de urgenţă; preşedintele completului de judecată, Valeriu Sitaru, şi judecătorul Mircea Gălătiuc, cei care care l-au condamnat la moarte; Nicolae Ceauşescu, care dirija aceste acţiuni; şi Carlos Şacalul care a realizat atentatul.
Eduard Ovidiu Ohanesian
Vremea
Curs valutar
Horoscop