De ce este util programul START UP propus de social-democrați pentru antreprenorii aflați la inceput de drum
16 Noiembrie 2025
2039
Lucrez in domeniul fondurilor europene de 12 ani și am constatat că cel mai bine acestea sunt folosite cand sprijină afacerile aflate la inceput de drum. De aceea vin in continuare cu un argument in favoarea măsurilor pentru antreprenoriat propuse de PSD in pachetul START UP ce va fi aplicat de viitorul guvern social democrat.
Am derulat proiecte europene pentru intreprinzătorii locali și am lucrat cu aproape 900 de antreprenori, majoritatea la inceput de drum. La vremea aveam dreptul să oferim, cu ajutorul fondurilor europene obținute, doar cursuri, mentorat și consiliere. Era, evident, total insuficient. Cam 10% din cursanții noștrii au pornit efectiv afacerea dorită. Oricum, eu ii promovez de fiecare data. Majoritatea micilor lor afaceri sunt in domeniul serviciilor, de exemplu cabinet stomatologic, catering, cafenea, design vestimentar.
In 2015, Guvernul social-democrat, din care am făcut parte ca și secretar de stat al Ministerului Fondurilor Europene, lansa o linie de finanțare nerambursabilă – pilot, cu un buget de 100 milioane de euro, numită Romania Start Up. Prin acest program am maximizat pentru prima dată fondurile europene generoase pentru zona de resurse umane direcționand-o către persoanele cu inițiativă in afaceri aflate la inceput de drum. Concret, prin POSDRU Romania Start Up, organizații antreprenoriale din Romania au putut oferi beneficiarilor nu doar cursuri ci și granturi de 25 000 euro pentru demararea afacerii.
Colaborez și acum cu beneficiari ai acestei linii de finanțare și văd cat de util a fost acest program și ce antreprenori cu vocație a ajuns să susțină. Știu și ce alte măsuri sunt necesare pentru a ajuta antreprenorii să supraviețuiască cu bine primilor ani pe piață.
Dau un exemplu. Cu ajutorul acestei subvenții Romania Start Up de 25 000 euro, Luminița, doctorand in ingineria mediului, și-a pornit in 2015 propria afacere in domeniul proiectării, finanțării și construirii sisteme de incălzire verzi, in special cele bazate pe biomasă (resturi vegetale, deșeuri lemnoase, culturi energetice cum este salcia energetică). Ea și incă cateva zeci de tineri au caștigat un concurs de planuri de afaceri finanțat din Romania Start Up. Astăzi, la un an după primirea subvenției, afacerea Luminiței deja crește: are clienți din Transilvania dar și Moldova, are și 3 angajați. Insă nu toți colegii ei care au beneficiat de aceeași subvenție au avut același parcurs bun. Diferența a fost locația afacerii și sprijinul la inceput de drum. Luminița s-a stabilit la Sfantu Gheorghe, și nu la Brașov. De ce? Pentru că acolo a găsit găzduire gratuită și servicii de sprijin in cadrul unui Incubator de Afaceri. La Brașov ar fi trebuit să iși inchirieze un sediu și să se descurce pe cont propriu. La Sfantu Gheorghe a lucrat intr-un spațiu comun, alături de alte start-up-uri și a găsit nu doar sediu gratuit dar și mentori cu experiență și colaboratori – furnizori, mai ales, in cadrul clusterului dedicate energiei regenerabile.
Finanțarea, deci, nu este suficientă pentru ca cele mai bune afaceri să reușească.
Incubatoarele de afaceri sunt spații dedicate sprijinirii afacerilor in primii 3 ani de activitate, cu sediu, comunicații și servicii de sprijin, mentorat. Guvernul social democrat a fost primul care a lansat, in 2003, primul program de creare de incubatoare. Tot social-democrații au inițiat, in 2014, prima lege a incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri.
Totuși, nu am avut pană acum un program de antreprenoriat care să facă Romania competitivă in Europa centrală și de est. Este momentul să il avem, dacă vrem să capitalizăm aici, acasă, talentul și creativitatea romanilor.
In 2016, prin programul de guvernare, PSD propune un pachet ambițios de măsuri, iar unele acoperă exact nevoile exemplificate mai sus:
crearea a minim un incubator de afaceri in fiecare județ al Romaniei
un program național puternic și unitar de granturi care să susțină anual 10 000 de noi afaceri cu o sumă de maxim 200 000 lei /proiect. Programul va reuni toate sursele de finanțare, disparate și ascunse pană acum, și va avea procedure simple și unitare de accesare, indiferent că fondurile vin din buget european sau național.
Află mai multe despre programul de guvernare al PSD pe www.indraznestesacrezi.ro
Roxana Minzatu
Expert fonduri nerambursabile, candidat PSD la Camera Deputaților
Vremea
Curs valutar
Horoscop