FLYONE evită Brașovul: Noi rute low-cost în România, dar fără Aeroportul Brașov
26 Martie 2025
61
O companie aeriană inaugurează în această vară mai multe rute regulate spre și dinspre aeroporturi din România. Pentru moment, Brașovul nu se află pe lista aeroporturilor deservite de FLYONE.
În prezent, de pe Aeroportul Brașov operează zboruri doar compania Wizz Air, iar lipsa unei alternative pentru pasageri ridică semne de întrebare cu privire la atractivitatea acestui aeroport pentru companiile aeriene.
FLYONE Airlines marchează un moment important în expansiunea sa regională prin anunțul inaugurării primelor rute aeriene regulate cu destinația și dinspre România, programate pentru luna iunie a anului 2025.
Subsidiara românească a FLYONE va inaugura la începutul lunii iunie 2025 primele sale cinci rute aeriene regulate spre și dinspre aeroporturi din țara noastră. FLYONE va zbura din București, Cluj-Napoca și Craiova, lăsând Brașovul pe dinafară.
De la aeroportul "Henri Coandă" (Otopeni) din București vor fi operate trei dintre cele cinci rute, spre Larnaca (Cipru), Verona (Italia) și Tel Aviv (Israel).
De la Cluj-Napoca, FLYONE va zbura din luna iunie spre Cipru, pe aeroportul din Larnaca.
FLYONE este o companie aeriană privată low-cost cu sediul în Chișinău, Republica Moldova. Compania a primit certificatul de operator aerian în primăvara anului 2016, iar din vară a operat primele zboruri regulate de pasageri.
Peste 54 de milioane de lei rezervate în bugetul județului pe 2025 pentru Aeroportul Internațional Brașov
În acest an, Consiliul Județean Brașov propune un buget local în valoare de 770.236.060 lei, axat în pondere majoritară pe dezvoltare, în condițiile în care investițiile însumează 440.070.550 lei, adică 57,13% din total, în timp ce cheltuielile de funcționare sunt în valoare de 330.165.510 lei – 42,87%.
Proiectul bugetului local al județului se compune din veniturile preconizate pentru acest an, în cuantum de 589.745.300 lei, la care se adaugă excedentul bugetar la 31 decembrie 2024, cifrat la 154.909.820 lei, și împrumuturile rambursabile, în sumă de 25.580.940 lei.
Deși aeroportul Brașov beneficiază de o finanțare semnificativă, în continuare există reținere din partea companiilor aeriene de a opera zboruri regulate din acest nod aerian. Motivele ar putea fi legate de infrastructură, cererea de pasageri sau strategiile comerciale ale operatorilor aerieni. Rămâne de văzut dacă în viitor Aeroportul Internațional Brașov va reuși să atragă mai multe companii aeriene și să devină un punct important pe harta aviației românești.
Vremea
Curs valutar
Horoscop